Kirstenbosch botanische tuinen

Geplaatst op vrijdag 10 december 2010 @ 09:17 , 829 keer bekeken

 

640--Kirstenbosch%20Botanische%20Tuinen-t%20045.jpgKaapstad - Lang voordat de Europeanen zich vestigden in de Kaap werd het gebied rond Kirstenbosch reeds regelmatig bezocht, we spreken 17de eeuw. Zo zijn er onderandere sporen gevonden van pijlvormige stenen die gebruikt werden om grond te ploegen. Omdat het lente is en Kirstenbosch Botanische Tuinen nu een ware streling voor het oog zijn brengen we hier graag wat meer achtergrondinformatie.

In 1660 toen het VOC zijn kolonie aan het versterken was in de Kaap werd in het gebied rond Kirstenbosch een wilde amandelhaag aangelegd (Brabejum stellatifolium) . Deze haag was vooral bedoeld om het vee van het VOC te beschermen tegen mogelijke dieven. Delen van deze haag vind je de dag van vandaag nog steeds terug en deze haag is beter gekend als de Van Riebeeck haag. 640--Kirstenbosch%20Botanische%20Tuinen-DSCF1927.JPG

Rond dezelfde periode werd voornamelijk aan boswinning gedaan in dit gebied echter is hierover weinig geweten, enkel vaste wandelpaden van de boskappers zijn een stil bewijs van deze periode.

Ook over de naam Kirstenbosch is er zekere onzekerheid maar men vermoed dat deze er is gekomen doordat er verschillende families in dit gebied woonden met de naam "Kirsten", gekoppeld aan het "bos" en je hebt Kirstenbosch.

Wanneer de Engels de Kaap in hun bezit namen, rond 1811 kwam er verandering in het bestaan van Kirstenbosch. De toenmalige kolonel Bird bouwde een huisje aan de voet van Window spelonk en hij plante er buiken. Als je in de tuinen wandelt kom je halverwege de tuin bij een natuurlijke bron, in de vorm van een vogel (ode aan kolonel Bird), vermoedelijk is hijzelf de amker van deze vijver die natuurlijk bronwater van Tafelberg opvangt. Collega Henry Alexander bouwde zijn huis op de plaats waar de dag van vandaag het theehuisje zich bevindt. Oorsprongkelijk was hier ook de hoofdingang van het hedendaagse Kirstenbosch. 640--Kirstenbosch%20Botanische%20Tuinen-DSCF1923.JPG

De gronden van beide heren werden in 1823 opgekocht door de Ecksteen familie en later kwamen ze in handen van de Cloete familie die er eikebomen, fruit en wijn verbouwde.

In 1895 kocht Cecil Rhodes (beter gekend als de stichter van De Beers) om in eerste instantie gebruikt te worden om er varkens op te zetten. In Kirstenbosch kom je vlak bij de ingang ook Rhodes Avenue tegen, ook wel gekend als Camphor Avenue. Deze rijlaan werd in 1898 aangelegd. De geschiedenis vertelt ons dat deze rijlaan, welke enkel nog in de tuin van Kirstenboch voorkomt, een hulde is aan koningin Victoria. Rhodes wou hiermee zijn genegenheid tot het koningshuis tonen en maakte zeker dat alle bomen uit het toenmalige britse imperium voorkwamen, waaronder de Kamfer- en de rubberbomen. Deze rijlaan zou in 1904 opengesteld worden voor het publiek maar echter in 1902 stierf Rhodes. Noch Rhodes noch Koningin Victoria hebben de rijlaan ooit gezien. Na de dood van Rhodes werd de tuin geschonken aan de gemeenschap en maakte deze deel uit van het Grootte Schuur landgoed. 640--Kirstenbosch%20Botanische%20Tuinen-DSCF1937.JPG

Professor Pearson uit Engeland kwam in 1903 naar Zuid-Afrika om hoofd te worden van het eerste botanich instituut. Meteen bij zijn komst zag hij toekomst in het stuk land dat voorbestemd zou worden voor de aanleg van een botanische tuin. Toch duurde het nog tot 1 juli 1913 dat het gouvernement geld beschikbaar stelde voor de verwezelijking van de tuinen met een subsidie van £1 000 per jaar. Pearson werd aangesteld als directeur maar vermits er geen geld was kon hij ook geen salaris krijgen en deed hij het beheer volledig op vrijwillige basis. De enige manier om meer geld te krijgen voor de aanleg van de tuinen was de verkoop van brandhout.

Pearson plante als eerste in de zeer verwilderde tuin, Cycades (broodbomen) echter zou zijn werk niet van lange duur zijn want hij stierf op 46 jarige leeftijd aan een longontsteking. Pearson werd begraven in de tuin en het graf kan je nog steeds zien liggen onder een zilverspar vlak bij de bron van kolonel Bird.

Vanaf 1925 kwam er meer schot in de aanleg van de tuinen en werden ondermeer de aloës en erica's aangeplant. Het meeste van het werk gebeurde met de hand en dat had dan voornamelijk te maken met de ligging van Kirstenbosch. De topografie van de tuin is zo verscheiden dat tafelberg gesteente moest op verschillende plaatsen gebruikt worden om de stijle hellingen begaanbaarder te maken. 640--Kirstenbosch%20Botanische%20Tuinen-kirstenbosch%20016.jpg

Vandaag de dag trekt Kirstenbosch Botanische Tuinen jaarlijks vele duizenden bezoekers van over de ganse wereld en veel word gedaan om de tuin in zijn prachtige toestand te behouden. Zo worden ondermeer tijdens de zomer elke zondag concerten in de tuinen georganiseerd. Vlaming Sarah Struys is de evenement manager voor Kirstenbosch en zij zorgt ervoor dat het agenda rijkelijk gevuld is met schitterende vertoningen van klassieke muziek tot moderne rock.

De lenteperiode is naar alle waarschijnlijkheid de beste periode om Kirstenbosch Botanische Tuinen te bezoeken. Echter mag u er zeker van zijn dat eender welke tijd van het jaar dan ook deze tuinen iets te bieden hebben. Afhankelijk van de verschillende seizoenen krijg je ook verschillende plantensoorten die bloemen dragen.

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

strid starstarstarstarstar

een informatie en mooie club


atlantic1 starstarstarstarstar

Bijv. "Dit is een superleuke club voor..."


Meer aanbevelingen