TABLE MOUNTAIN NATIONAL PARK (TAFELBERG - CAPE PENINSULA

Geplaatst op vrijdag 03 oktober 2008 @ 16:55 , 600 keer bekeken

Table Mountain National Park stond vroeger gekend als Cape Peninsula National Park maar werd intussen in 1988 met de Tafelberg erbij tot één nationaal park omgevormd. Het nu 25.000 hectare grote park begint bij Signal Hill (Indische Oceaan) en eindigt bij Cape Point (met het warme water van False Bay).
Het park ligt bij Kaapstad in de provincie Westkaap maar is niet het meest zuidelijke punt van Zuid-Afrika. Dat is de 165 kilometer verder oostelijk gelegen Kaap Agulhas (Kaap der Naalden). Wel botsen bij Cape Peninsula de twee oceaanstromingen op elkaar: de koude Benguela vanuit de Atlantische en de Agulhas uit de warmere Indische oceaan. San en Khoisan noemden de berg 'Hoerikwaggo' (Zeeberg).
Table Mountain National Park biedt - 'midden in de stad' - één en al afwisseling. De steile oceaankliffen behoren tot de hoogste op aarde en zij wisselen onverwacht af met witte stranden. Het park is bezaaid met vlakten tussen steile hellingen. Achter elke hoek schuilt een onvergetelijk panorama.
Voor klimmers en wandelaars is dit het paradijs, dat zij bereiken langs makkelijke of heel moeilijke paden. Het wordt echter afgeraden de berg alleen te beklimmen of. zonder mobiele telefoon. Het noodnummer is 10177.
De 1086 meter hoge Tafelberg bestaat zowel uit graniet als uit zandsteen. Zijn 'tafel' is van punt tot punt 3 kilometer lang. Links van de Tafelberg troont zich 'Devils Peak', en rechts de 'Twelve Apostles' en 'Lions Head'. Onder een heldere hemel kan men zelfs de vroegere gedwongen woonst van Nelson 'Madiba' Mandela ontwaren, het Robbeneiland.
Wie meer comfortabel en veilig naar boven wil, kan de kabelbaan ('die kabelkar van die sweefspoor') nemen. Zij zweeft geluidloos vanop de busparking nog 369 meter naar boven. In elke bak kunnen 64 bezoekers (900 per uur) en de cabine glijdt, tegen 10 meter per seconde, al ronddraaiend naar boven, zodat elkeen van een schitterend panorama kan genieten.
Elke cabine heeft 4.000 liter water aan boord, als ballast tegen de wind. Is het windstil dat kunnen de zweefklanten ervan drinken. Bij slecht weer wordt het 'sweefspoor' stilgelegd en dat slechte weer ziet men aankomen. Blaast de zuidoosten wind (bijgenaamd 'de Kaapse dokter'), dan is het naar de knoppen.
In 1936 gijzelde deze wind boven op de berg gedurende vijf dagen zelfs personeelsleden van het park. Deze 'dokter' stuwt de lucht boven het warme water van Valsbaai (False Bay), tegen de berg omhoog. Daar bereikt ze een meer koele omgeving en condenseert de waterdamp. Het resultaat is een dikke, witte sluierwolk. Dat is het tafelkleed ('die tafeldoek') van de Tafelberg. Als dat gespreid is, kan men het 'liften' vergeten.
Cape Point Het Kaapse fynbos huisvest meer dan 1470 plantensoorten. Dit betekent dat de Tafelberg meer planten huisvest dan bijvoorbeeld alle eilanden van het Verenigd Koninkrijk samen. Een trots van de Tafelberg is de "Disa uniflora Bergius" in het Afrikaans 'Rooi disa' genoemd. Zij behoort tot de familie van de orchidee. Een nationale decoratie is naar genoemd. De decoratie werd ingevoerd ter nagedachtenis van de Anglo Boer Oorlog en één van de Britse genocides op de Boers.
Tafelberg heeft herhaaldelijk met branden te kampen. De laatste grote (vermoedelijk aangestoken) brand dateert van 2006. Toen stierf ook een toerist. Uiteindelijk werd een Brit beschuldigd van onvrijwillige doodslag. Vuren ontstaan dikwijls ook door onverantwoordelijke 'vleisbraaiers', bezoekers die onvoorzichtig omspringen met hun barbecue.
De dassie (rotsklipdas of rock hyrax) is het meest voorkomende dier op de Tafelberg. Men kam hem alleen inzake uitzicht vergelijken met een cavia. Het is een zeer schuchter diertje, maar hij laat zich wel zien in de omgeving van het kabelstation, de plek waar de meeste toeristen komen en dus voedselrestanten morsen. De grootste kan tot 70 centimeter lang worden en 5 kilogram wegen.
Ook bavianen kunnen op de Tafelberg worden ontmoet en er toeven ook slangen en schildpadden. Tevens dwalen er nog een vijftigtal tahr's (Himalayathargeit, verwant aan berggeiten) rond, die afkomstig zijn uit de Himalaya. Ruim 35 jaar geleden leefden er nog 700 stuks. Zij zijn afstammelingen van dieren die in 1936 uit de 'Groote Schuur-dieretuin' van Kaapstad ontsnapt waren. De overheid wil ze weg omdat het milieu verstoren en de plantengroei bedreigen.
Aanvankelijk zouden ze gedood worden, maar activisten die zelfs de steun kregen van de Dalai Lama, konden dit voorlopig verhinderen. Nu worden de gevangen dieren naar een privé-domein overgebracht. Een thar heeft een dikke, langharige roodbruinachtige vacht.
Tot 1802 leefde hier de laatste leeuw. Het dier werd neergeschoten, maar luipaarden hielden het op de Tafelberg vol tot omstreeks 1920. Er leven 250 soorten vogels.
In Cape Peninsula vindt men ook bontebok, elandantilopen, bavianen, zebra en struisvogels. Het is opletten voor de bavianen. Zij stelen alles en kunnen bijzonder agressief zijn. Enkele dieren moesten door rangers al worden gedood.
De eerste persoon van wie zeker geweten is, dat hij de Tafelberg beklom was de Portugese zeevaarder was Antonio de Saldanha in 1503. Hij kwam boven langs de 'Platteklip Gorge' (Flat Stone Gorge), een kloof die de toegang tot de 'tafel' vereenvoudigt. Deze kloof is eigenlijk een stijgend rotspad. In 1829 zou ook ene James Holwan een merkwaardige klim verwezenlijkt hebben. Hij deed dit te paard, maar was zelf. blind.
De Tafelberg spoorde eveneens aan tot 'sterke verhalen'. Zo misleidde een Amerikaanse journalist zijn landgenoten door een verzonnen nieuws te publiceren in de New York Daily Sun. Op de Tafelberg, schreef hij, werd een telescoop geplaatst waardoor men de bewoners van de Maan kan ontwaren. Onze nachtelijke bewaker werd bewoond door mensen. die op vleermuizen lijken en een soort bisons leefde in de vlakten. De krant verkocht uitstekend. Niet moeilijk in een land dat ook de politieke verzinsels van George W. Bush slikt.
Silvermine Nature Reserve biedt een netwerk van wandelpaden en een panorama op de Constantia wijnlanden. De Swartkop Mountains zijn eveneens een wandelgebied en bieden uitzicht op de oceanen. Aan de voet liggen False Bay en Simon's Town.
Klimwandelingen van de Tafelberg kunnen gevonden worden bij Kirstenbosch, Constantia Nek, Cecilia Forest, Newlands Forest, Rhodes Memorial, Kasteelspoort. De Hoerikwaggo Trails (People's Trail, Table Mountain Trail, Oranjekloof Hiking Trail en Top to Tip Trail) zijn vier wandelingen van 2 tot 6 dagen, die worden georganiseerd door South African National Parks.
Nationaal Park Tafelberg is grotendeels kosteloos toegankelijk. Op drie plaatsen moet toegang worden betaald: bij Kaap de Goede Hoop, Boulders Beach, en Silwermyn.

Een Suidafrikaans liedje over de Tafelberg:

WAAR DIE KOP VAN TAFELBERG
Waar die kop van Tafelberg deur die wolke steek,
tot waar die Limpopo-stroom deur die bergwal breek;
waar oor uitgestrekte veld rol die ossewa:
Daar is my Vaderland, my Suid-Afrika,
daar is my Vaderland, my Suid-Afrika.

Waar die springbok vrolik speel in die geile gras,
en die kraanvoël statig sweef oor die waterplas;
sonskyn volop, helder lug, wat meer kan jy vra?
Daar is my Vaderland, my Suid-Afrika,
daar is my Vaderland, my Suid-Afrika.

Waar protea's berg en rand sier met skoonste kleur,
en die aandblom elke vlei vul met blommegeur;
waar die akkers wyd en syd rykste oeste dra:
Daar is my Vaderland, my Suid-Afrika,
daar is my Vaderland, my Suid-Afrika.

Waar 'n Christen-nasie woon, moedig, edel, sterk,
Wat vir vryheid, vrede en reg eensgesind wil werk;
waar 'n volk in God nog glo, nog sy seën vra:
Daar is my Vaderland, my Suid-Afrika,
daar is my Vaderland, my Suid-Afrika.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

atlantic1 starstarstarstarstar

Bijv. "Dit is een superleuke club voor..."


strid starstarstarstarstar

een informatie en mooie club


Meer aanbevelingen