JOHANNESBURG - GAUTENG

Geplaatst op maandag 04 mei 2009 @ 19:53 , 607 keer bekeken

Johannesburg, de befaamde diamantbuilding Johannesburg is de hoofdstad van de provincie Gauteng. Zij ligt 1753 meter boven de zeespiegel en telt ongeveer 1,7 miljoen inwoners, 7 tot 8 miljoen met omliggende stadsprovincies meegeteld. Zij is geen hoofdstad van Zuid-Afrika, maar is met een oppervlakte van 1644 kmĀ² de grootste stad van het land. Wel is het grondwettelijk hof er gevestigd en maakt de indertijd beruchte township Soweto deel uit van de agglomeratie.
In de Sotho taal betekent Gauteng "plaats van Goud". In de volksmond wordt de stad Jo'burg genoemd en het is het economische centrum van Zuid-Afrika.
Johannesburg vooral is de stad van het zakenleven, van de grote bedrijven gevestigd en de in- en export geregeld. Dat gebeurt nu vooral in het stadsdeel Sandton. Het is de stad van de rijkere klasse en tegelij de stad van de armste bewoners van Zuid-Afrika.
Sporen van een menselijke aanwezigheid zijn hier 3.300.000 jaar oud, zoals blijkt uit vondsten in en bij de Sterkfonteingrotten. De eerste gekende bewoners van het gebied, 10.000 tot 25.000 jaar geleden, waren de nomadische San (Bosjesmannen). Omstreeks de 11de eeuw werden zij opgejaagd door de grote Bantu migraties.
De Nederlandse kolonisten, de Boers, waren de eerste Europeanen diein 1840 toekwamen. Zij stichtten verschillende boerderijen en 1840 de Transvaal (Zuid-Afrikaansche Republiek). Tot 1880 bleef de nederzetting beperkt, maar dit veranderde op het einde van die eeuw toen goud werd gevonden.
Vermoed wordt dat het eerste goud al veertig jaar voor de stichting van Johannesburg gevonden werd. Verwezen wordt naar Carel Kruger (1934), geoloog John Henry Davis (1852) en Pieter Jacob Marais (1853). Het ging om kleine hoeveelheden bij de Juskei rivier (Sandton).
Rissikstraat met Johannesburg postgebouwDe Australische prospecteur, George Harrison, ontdekte in 1886 goud in Witwatersrand (Barberton), in de buurt van het huidige Johannesburg. Dat was bij Langlaagte, de boerderij van ene Gerhardus C. Oosthuizen. George Harrison verdween spoorloos maar de stichting van een nederzetting was een feit.
De nederzetting werd bekend als eGoli (= Zulu voor 'gouden stad'), maar zou uiteindelijk de naam krijgen van twee landmeters genaamd Johannes Meyer en Johannes Rissik. De twee landmeters registreerden de duizenden goudzoekers en fortuinjagers en hun claims in opdracht van de regering.
Mensen kwamen van overal om hun geluk op de proef te stellen. Overal doken kleine snelbouw dorpjes op en die werden al gauw vervangen door betonnen buildings. Na drie jaar was Johannesburg al de grootste stad van Zuid-Afrika.
Na de Tweede Anglo-Boeroorlog was de Transvaal veroverd door de kolonisten uit het Verenigd Koninkrijk. In 1928 verwierf zij de status van stad en werd de goudhoofdstad van de wereld en het Zuid-Afrika genoot meteen een enorme rijkdom.
Jarenlang was Johannesburg bekend om de gescheiden kleurwerelden, die door het apartheidsbewind werden aangemoedigd.
Soweto Onder hen apartheidsbewind werden de rassen strikt gescheiden gehouden. Ook hier waren forse gedwongen verhuizingen omdat blanken en zwarten niet mochten samenwonen in de vastgelegde stadsdelen. De grootste en meest beruchte zwarte buitenstad werd Soweto (South Western Township), die uiteindelijk in opstand zou komen..
Nelson Mandela leefde hier verschillende jaren. Zijn huisje in Orlando is uitgegroeid tot een toeristische attractie.
Frederik Willem de Klerk staat bekend als de man die Apartheid afschafte, en samen met Nelson 'Madiba' Mandela Zuid-Afrika tot een democratie omvormde waarbij de zwarte meerderheid van het land stemrecht kreeg. Hij was Zuid-Afrikaans president (1989-1994) en werd in 1936 geboren in Johannesburg. Hij overleed in 2006.
Emperor Palace, luxehotel bij vliegveld, met casino Nu bestaat de bevolking voor 73% uit zwarten, 6% kleurlingen en 4% Aziaten. De werkloosheid treft 37% van de bevolking (97% onder de zwarten). Nog 7% van de bevolking is ongeletterd.Nguni is de meest gesproken taal (34%). Dan volgen Sotho (26%), Engels (19%) en Afrikaans met slechts 8%.
Jammer genoeg is gewelddadige criminaliteit een onderdeel van het dagelijkse leven in deze grootstad geworden en vooral de toestand in de wijk Hillbrow is zorgwekkend. Werkloosheid, armoede, drugs- en alcoholmisbruik teisteren vooral de zwarte bevolking.
Inbraken zijn in Johannesburg goed voor 24% van de aangiften, gewapende overvallen voor 32 % en overvallen. In 84% van de incidenten is de dader gewapend. Camera's werden nu opgesteld in diverse straten en de criminaliteit lijkt gestabiliseerd.
Toch heeft stedelijke overheid met het ook op de Wereldcup Voetbal in 2010 de hulp ingeroepen van Rudi Giuliani, de gewezen burgemeester van New York, die er in geslaagd was om de misdaadcijfers fors te verminderen.
Er wordt dan ook gewaarschuwd om zeer alert te zijn wanneer je deze stad bezoekt. Toeristen wandelen best in groepjes, rijden niet met de auto na zonsondergang, sluiten goed de hotelkamer en lopen overdag niet op straat met juwelen of dure polsuurwerken.
De kust is voor Johannesburgers het ideale vakantieoord. De meer begoeden trekken hiervoor naar Mozambique of andere badstadjes in Zuid-Afrika.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

strid starstarstarstarstar

een informatie en mooie club


atlantic1 starstarstarstarstar

Bijv. "Dit is een superleuke club voor..."


Meer aanbevelingen