Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 22 december 2009 @ 13:43 door Susan- , 1318 keer bekeken

Zuid-Afrika : Wijngebieden

Coastal Region

De Coastal Region is de meest bekende wijnstreek van Zuid-Afrika. Het bestaat uit beroemde districten als Stellenbosch, Paarl en Swartland. Binnen deze streek liggen veel belangrijke afdelingen als Franschhoek en Constantia.

Stellenbosch
 

Stellenbosch is al meer dan 300 jaar een belangrijk centrum voor de Zuid-Afrikaanse wijnproductie. Het ligt midden tussen de wijngaarden en golvende heuvels van de Stellenbosch Mountains. Dit gebied staat bekend om rode wijnen als de Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage en Shiraz. De originele Stellenbosch Wine Route bestaat al sinds 1971 en vandaag de dag kun je langs maar liefst 300 wijnboeren!

ont_wijn_stell1-200.jpgDe route is verdeeld in vijf regio’s: Greater Simonsberg, Stellenbosch Berg, Helderberg, Stellenbosch Hills en Bottelary Hills. Bij veel boeren kun je zonder afspraak komen proeven, maar bij sommigen zul je moeten reserveren. 

Paarl 

Paarl ligt in de vruchtbare Berg River Valley aan de voet van de Paarl Mountain. Deze stad is gesticht in 1720 en vernoemd naar de op een reusachtige parel lijkende rots, boven op de nabijgelegen berg. Hier kun je onder andere naar het KWV Emporium: de Kooperatieve Wijnbrouwers Vereniging; de grootste wijn coöperatie van Zuid-Afrika. Hier worden enkele van de beste wijnen van Zuid-Afrika geproduceerd.

Dit gebeurt ook in het nabijgelegen Nederburg, een elegant landhuis in Kaaps-Hollandse stijl en waarschijnlijk het bekendste wijnhuis van Zuid-Afrika. De wijnveiling van Nederburg, die elk jaar in april wordt gehouden, is een belangrijk sociaal en zakelijk gebeuren. In Paarl kun je ook een ballontocht over de wijngaarden maken.

Franschhoek

Dit gebied werd in de 17e eeuw gekoloniseerd door de Franse hugenoten, vandaar de naam. Zij namen hun kennis van de wijnbouw mee en nog steeds hebben verschillende wijnboerderijen hier nog een Franse naam. De meeste hiervan liggen op loopafstand van het centrum. Je kunt er bijvoorbeeld, onder het genot van een uitgebreide (Franse) lunch, genieten van verschillende wijnen die hier worden verbouwd.

 Helderberg

ont_wijn_fransch1-200.jpgHelderberg is een minder bekend wijngebied, maar wordt steeds populairder. Het heeft fantastische uitzichten over de False Bay. Een aantal van de wijngaarden hier hebben internationale prijzen gewonnen. Sommige van deze maken nog steeds gebruik van traditionele persingsmethoden. Hier ligt een van de mooiste wijnhuizen van Zuid-Afrika: Vergelegen. Hier wordt al sinds 1700 wijn verbouwd. In en om het schitterende landhuis kun je wijnen proeven als Caberbet Sauvignon, Chardonnay, Merlot en Shiraz.

Constantia

De Constantia Valley ligt verscholen tussen de lagere hellingen van de Constantia Mountain (een uitloper van de Tafelberg). De koele zeewind, de uitstekende grond, gematigde zonneschijn en genoeg regen zorgen voor eersteklas rode, witte en dessertwijnen. Vooral de Sauvignon Blanc, Chardonnay en Cabernet zijn heerlijk.

Dit is een van de oudste wijngebieden van het land en vier van de vijf landgoederen maken deel uit van de originele wijnboerderij Groot Constantia. Deze is in 1685 gesticht door Simon van der Stel, de eerste Hollandse gouverneur van de Kaap. Er zijn twee restaurants, een museum en er is een taverne.


Swartland

De naam Swartland verwijst naar de donkere, rijke vegetatie (renosterveld) van dit gebied. De wijngaarden strekken zich uit van Darling aan de westkust tot aan de Olifantsberg bij Porterville in het oosten. De laatste jaren heeft deze regio sterk aan kwaliteit en populariteit gewonnen bij de productie van eersteklas Pinotage wijnen. Er zijn verschillende estates waar je de heerlijkste wijnen kunt proeven.

Durbanville

ont_wijn_constant1-200.jpgDe Durbanville Hills bieden je niet alleen kwalitatief goede wijnen, maar ook een fantastisch uitzicht over de Tafelberg, Table Bay en Robben Island. Dit gebied grenst aan de Atlantische Oceaan en kent een heuvelachtig landschap waardoor er een verscheidenheid van microklimaten heerst. Het is hier wat minder commercieel dan elders en je kunt er enkele edele wijnen proeven.

Breede River Valley

De Breede River Valley is de grootste wijnproducerende regio van Zuid-Afrika. Het is een prachtige grensstreek met geweldige panorama’s en bergpassen. Gevoed door de waterstromen uit de bergen vormt de Breede Rivier een waterbron voor bloemen en fruit, waaronder de druif.

Door deze vallei voert de langste wijnroute van de wereld: Route 62. Deze route gaat zowel door wijngebieden als de Breede River Valley en de Kleine Karoo. Je rijdt door adembenemende berglandschappen, groene valleien, velden vol struisvogels en mooi bewaarde 18e en 19e-eeuwse stadjes met country cafés. De Route 62 is een mooi alternatief voor de Garden Route.

Tulbagh

Tulbagh is een klein wijngebied waar de wijngaarden zijn geplant langs fruitboomgaarden en tarwevelden. Het plaatsje wordt omringd door de Witsenberg Range en kent veel mooie voorbeelden van 18e en 19e-eeuwse Kaap-Hollandse architectuur. Er worden diverse wijnsoorten geproduceerd en er zijn verschillende wijnkelders waar je kunt proeven. Vooral de Pinotage en de kelders die buiten het centrum liggen zijn aanraders.

Worcester

Worcester is qua omvang het grootste wijnproducerende gebied van het land. Hier komt maar liefst 25% van alle wijnen en andere alcoholische dranken van het land vandaan! Je kunt er een wijntour volgen die langs 25 wijnkelders voert en er is een groot Wine Tasting Centre. Dit gebied is vooral bekend om de Chenin Blanc en de Chardonnay. Maar de grootste brandystokerij van de hele wereld staat er ook; de KWV Brandy Cellar.

Robertson Valley

2693.jpgDeze vallei volgt de loop van de Breede River en profileert het zich als een eersteklas wijnproducerend centrum dankzij de kalkgrond en de koele nachttemperaturen. Dit is ideaal voor de Chardonnay en de Cabernet Sauvignon. De Shiraz is hier ook van hoge kwaliteit. Robertson Valley is een mooi gebied waar naast vele wijngaarden ook schitterende rozentuinen zijn en kreeg daarom de bijnaam ‘dal van wijn en rozen’. 

Overberg

Overberg is een nieuw wijndistrict waar de meest zuidelijk Kaapse wijngaarden liggen. Een koele bries vanuit de Atlantische Oceaan zorgt voor goede omstandigheden voor de productie van Sauvignon Blanc, Chardonnay en de Pinot Noir. Overberg ligt bij de Walker Bay en Hermanus waar je tussen juni en november walvissen kunt spotten.

Olifants River Valley

De Olifants River Valley staat niet alleen bekend om de rooibos thee en citrusvruchten, maar ook om de wijn. Hier bevindt zich zelfs de hoogste wijnkelder van het land; deze zit op 1150 hoogte! In de 17e eeuw noemden enkele Hollandse ontdekkingsreizigers de hier aanwezige rivier de Olifants River, omdat ze er een kudde van 300 olifanten zagen. Sinds 200 jaar wordt er al wijn verbouwd.

Door de Cederbergen en Namaqualand slingert een wijnroute van zo’n 200 km . Citrudal is bekend om de Goue Vallei wijnen en indien je van deze plaats naar Lutzville rijdt, passeer je zes wijnkelders waar je wijn kunt proeven. 

Klein Karoo

2694.jpgDe Klein Karoo is het meest diverse wijngebied van Zuid-Afrika. Er heersen verschillende klimaten en het landschap varieert sterk. Het is de meest oostelijke regio en strekt zich uit van Montagu tot Oudtshoorn. Hier worden enkele zeer goede wijn- en cognacsoorten geproduceerd waaronder de Muskadels, stevige Cabernets en lichtere wijnen.

De gebieden rond Calitzdorp en De Rust herbergen enkele prominente wijnkelders en ook bekende wijnhuizen als Die Krans en Bokrans vinden hier hun oorsprong. De Klein Karoo Wine route begint in Montagu en komt langs Barrydale, Ladismith, Calitzdorp en eindigt in Oudtshoorn. In Calitzdorp bevinden zich vijf goede wijnkelders. Hier vindt in juli een port festival plaats.

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.